kopidakis-letters

Μια συναρπαστική Ιστορία

kopidakis-history-1918

1918

Η αρχή

1918, είκοσι χρόνια μετά την απελευθέρωση της Κρήτης και πέντε μετά την ένωση της με την Ελλάδα το Ηράκλειο είναι το εμπορικό κέντρο του νησιού. Η οδός 1821 στο κέντρο της πόλης είναι μια άτυπη βιο-τεχνική περιοχή γεμάτη με μικρά εργαστήρια, «μαχαιράδικα» και «καρεκλάδικα».

Εκεί, σε ένα μικρό μαγαζάκι ο πενηντάχρονος Κοπιδάκης Γεώργιος μαζί με το γιο του Απόστολο ανοίγει το δικό του εργαστήρι κατασκευής καρεκλών.

Η οδός 1821 συγκεντρώνει τα νιόπαντρα ζευγάρια των γύρω χωριών αλλά και τους μικροεπαγγελματίες της περιφέρειας που αναζητούν ανάμεσα στις κατά μήκος του δρόμου παραταγμένες πραμάτειες, τα κατάλληλα έπιπλα για το σπιτικό και το μαγαζί τους.

Το ξεχωριστό ταλέντο

Σε λίγα χρόνια, το μαγαζί του Κοπιδάκη, χάρη στον Απόστολο που από το 1925 έχει αναλάβει τα ηνία καταφέρνει να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα.

Ο Απόστολος, γλύπτης-σκαλιστής με μεγάλο ταλέντο και εκπαίδευση στο Κάιρο της Αιγύπτου, έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τη δημιουργικότητα και τη μαστοριά του προσελκύοντας όσους αναζητούν καρέκλες, τραπέζια, καναπέδες ή σοφράδες φτιαγμένους με ιδιαίτερο στυλ και πολυτέλεια στα πρότυπα της εποχής.

1925

kopidakis-history-1925
kopidakis-1953

1953

1953

Μετά τον πόλεμο η Ελλάδα αναπτύσσεται, μαζί της αναπτύσσεται και η οικογενειακή επιχείρηση της οποίας από το 1953 ηγείται ο Γιώργος Κοπιδάκης ο νεότερος. Η επιχείρηση απασχολεί πέντε άτομα προσωπικό, τρεις τεχνίτες και δυο παραγιούς.

Το Ηράκλειο είναι πλέον αστικό κέντρο και η Κρήτη γνωρίζει εμπορική άνθιση. Τα νιόπαντρα ζευγάρια εξακολουθούν να ανήκουν στην πελατεία της επιχείρησης αλλά σε αυτήν προστίθενται ακόμα περισσότεροι επαγγελματίες πελάτες με ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια και καφενεία.

Το μικρό μαγαζάκι της 1821 δεν είναι πλέον αρκετό.

1977

Το 1977 η επιχείρηση μετεγκαθίσταται σε ιδιόκτητο χώρο 600 τ.μ. στα προάστια του Ηρακλείου. Οι παραγωγικές διαδικασίες εκσυγχρονίζονται, νέα μηχανήματα κάνουν την εμφάνιση τους και η ποικιλία των προϊόντων εμπλουτίζεται με νέα μοντέλα

1977

1977-kopidakis
1992-kopidakis

1992

1992

Το 1992 ο γιος του Γιώργου, Κώστας Κοπιδάκης έχοντας «μαθητεύσει» σε όλα τα πόστα της επιχείρησης επί 6 χρόνια αλλά και με σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και μάρκετινγκ, αναλαμβάνει την επιχείρηση και την οδηγεί σε ακόμα πιο επιτυχημένα αποτελέσματα:

Ραγδαία αύξηση πωλήσεων, παραγγελίες από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, νέες επενδύσεις σε εργατικό και μηχανολογικό εξοπλισμό και εμπλουτισμό της παραγωγής με νέους τεχνίτες.

1995

Μέχρι το 1995 η επιχείρηση έχει πλέον μεταφερθεί στη βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου σε εγκαταστάσεις 1400 τ.μ. για να καλυφθούν οι ανάγκες της παραγωγής (1.000 καρέκλες, 250 τραπέζια, 25 καναπέδες κ.λ.π. μηνιαίως).

Παράλληλα, η βιομηχανία ξεκινά, για πρώτη φορά και με εντυπωσιακά αποτελέσματα, την εισαγωγή της στο χώρο της επίπλωσης μεγάλων τουριστικών μονάδων, ξενοδοχείων κ.λ.π. Η επιχείρηση πλησιάζει στα 75α γενέθλιά της και κατά πάσα πιθανότητα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες που είχε το 1918 ο ιδρυτής της.

Ένα από τα χαρακτηριστικά των οικογενειακών επιχειρήσεων της εποχής εκείνης είναι η δυνατότητα τους να συνδυάζουν το συναίσθημα με την επιχειρηματικότητα και την έντονη ευθύνη. Κάθε οικογενειακή επιχείρηση που έχει επενδύσει στην σχέση επιχείρησης και οικογένειας, είναι όχι μόνο ισχυρή να αντιμετωπίσει μια κρίση, αλλά και ικανή να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης, εν μέσω αυτής.

1995

1995-kopidakis
2001-kopidakis

2001

2001

Έτσι η ολοσχερής καταστροφή των εγκαταστάσεων από πυρκαγιά, το 2001 δεν κατάφερε να ανακόψει την κεκτημένη δυναμική της επιχείρησης, η οποία μέσα σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ξεπεράσει τις συνέπειες της και να δημιουργήσει νέες ποιο σύγχρονες εγκαταστάσεις 2.500 τ.μ στον ίδιο χώρο.

2004

Από το 2004 ένα τριετές επενδυτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε για να καλύψει τις νέες ανάγκες της επιχείρησης. Ο χώρος των εγκαταστάσεων αυξήθηκε στα 4.500 τ.μ. Από αυτά τα 2.200 τ.μ. είναι χώροι παραγωγής, τα 700 διοικητικοί και εκθεσιακοί χώροι ενώ 1.600 τ.μ. εξυπηρετούν τις αποθηκευτικές ανάγκες της εταιρίας.

Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής διαθέτει τελευταίας γενιάς τεχνολογικό εξοπλισμό και υπό τη διεύθυνση του Κώστα Κοπιδάκη, στα 5 υπάρχοντα τμήματα παραγωγής (κατασκευή καρεκλών, κατασκευή επίπλων, φινίρισμα-βαφή, σκάλισμα) αλλά και στο τμήμα ταπετσαρίας, εργάζονται 38 εξειδικευμένοι και άριστα εκπαιδευμένοι τεχνίτες ξύλου με δυνατότητα κάθετης παραγωγής 2.000 καρεκλών, 300 τραπεζιών και 40 καναπέδων σε μηνιαία βάση.

Το τμήμα διανομών-παραδόσεων καλύπτει με ταχύτητα και συνέπεια τις ανάγκες των πελατών της σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

2004

2004-kopidakis
2010-2012-kopidakis

2010-2012

2010-2012

Στον απόηχο της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2009 η ανάγκη για αλλαγή ήταν επιτακτική. Ήταν προφανές ότι έπρεπε πλέον η εταιρεία να στηρίξει την παραγωγή και νέων, μοντέρνων επίπλων πέρα από το παραδοσιακό και κλασσικό.

Η μόνη αποδεκτή επιλογή ήταν η επένδυση σε υποδομές, τεχνολογία, τεχνογνωσία και φυσικά σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις η προσθήκη νέων μηχανημάτων καθώς και νεότερων πιο εξελιγμένων κέντρων εργασίας (cnc), μας έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τα δικά μας σχέδια ιδιαίτερων μοντέλων καθισμάτων υψηλότερου δείκτη δυσκολίας και μοναδικού σχεδιασμού.

Παράλληλα δημιουργήθηκε νέα παραγωγική μονάδα στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ανωπόλεως, με εξειδίκευση στην κατασκευή ντουλαπών και πορτών.

Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε στην Αθήνα, η αγορά 3όροφου κτηρίου πλησίον του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος σε παράλληλο της Αττικής οδού, για μελλοντική χρήση.

Οι νέα κατεύθυνση της εταιρείας δημιούργησε και νέες θέσεις εργασίας με το ανθρώπινο δυναμικό να ξεπερνάει πλέον τους 70 εργαζόμενους.

2019

Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη, επέφεραν σημαντική αύξηση στην γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων καθώς και στις απαιτήσεις σε υποδομές και σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Το Φεβρουάριο του 2019 πραγματοποιείτε η μετεγκατάσταση μέρους της παραγωγικής διαδικασίας στο νέο μας κτίριο εκτάσεως 6500 τ.μ. στο οποίο οργανώθηκαν εξειδικευμένα και εξοπλισμένα τμήματα: ταπετσαρίας και πλεκτικής (2000 τ.μ), λούστρων και παραδόσεων (2000 τ.μ.) καθώς και η νέα μας έκθεση που πλέον καταλαμβάνει ένα χώρο 2500 τ.μ. .Το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει πλέον την εταιρεία είναι περίπου 100 άτομα.

Επιπλέον η εταιρεία, μισθώνει προσωρινά στην Αθήνα ένα νέο χώρο 2000 τ.μ. .Στο νέο αυτό 3όροφο κτήριο που βρίσκεται στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών 255 δημιουργήθηκε εκθεσιακό παράρτημα και αποθήκη, για να καλύψει τις ανάγκες των πιο απομακρυσμένων πελατών της, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του ιδιόκτητου κτιρίου της στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

2019

2019-kopidakis
Οι προκλήσεις της νέας εποχής βρίσκουν την επιχείρηση πιο έτοιμη από ποτέ για να ανταποκριθεί σε αυτές, προδιαγράφοντας με αυτόν τον τρόπο την είσοδό της στην πιο επιτυχημένη περίοδο της ιστορίας της.

Με εκατοντάδες νέα μοντέλα επίπλων και εντατικοποίηση της δραστηριότητάς της στο χώρο του επαγγελματικού και τουριστικού εξοπλισμού, σχεδιάζει το μέλλον με σαφείς στρατηγικούς στόχους τους οποίους τηρεί από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της:
Vintage-Hammer

  • Yψηλή ποιότητα πρώτων υλών
  • Προσεγμένη διαδικασία κατασκευής που αποδίδει αξιόπιστο αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής
  • Συμφέρουσες και ανταγωνιστικές τιμές

Ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις δυνατότητες του Ιντερνέτ παγκοσμίως, η εταιρεία προχώρησε στην ανανέωση της ιστοσελίδας (www.kopidakis.com) και όλων των social media που διαθέτει κάνοντας πιο εύκολη τη πρόσβαση στα προϊόντα της δίνοντας παράλληλα πλήρη εικόνα όλων των δυνατοτήτων της.

Vintage-Plane-Tool

Πλέον ο κάθε χρήστης μπορεί με ένα κλικ να αντλήσει όποια πληροφορία χρειάζεται και να ενημερωθεί για οποιαδήποτε απορία προκύψει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Σήμερα

Με τα νέα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε και το διαρκή εμπλουτισμό από νέο έμπειρο προσωπικό η εταιρία έχει διευρύνει όλες τις δραστηριότητες της τόσο σε επίπεδο παραγωγής αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιών.

metre

Αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της, μελετά τις ιδιαίτερες λειτουργικές ανάγκες (μελέτη χώρου) και τις αισθητικές απαιτήσεις(διακοσμητικό ύφος, επιλογή μοντέλων) του χώρου και προτείνει πρακτικές και οικονομικές λύσεις για τον εξοπλισμό του, σε επαγγελματίες εξοπλισμού χώρων αναψυχής και ιδιώτες καταναλωτές.

H εταιρία διαθέτει πλέον πελατολόγιο σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει πωλήσεις σε Γερμανία, Δανία, Αγγλία, Ολλανδία, Κύπρο και από το 2010 στις USA - NY. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα νέο δίκτυο πελατών σε χώρες όπως η Ισπανία ,η Ιταλία, Κροατία και η Αυστραλία. Σε αυτό βοήθησαν οι συμμετοχές της εταιρίες σε γνωστές εκθέσεις επίπλων όπως η HO.RE.CA και η XENIA.

Wood-Screw

Πιστεύοντας ότι όποιος σταματά να προσπαθεί να γίνει καλύτερος παύει να είναι καλός, σχεδιάζει το μέλλον και την είσοδο στην 2η εκατονταετία της λειτουργίας της με το ίδιο «δομικό» υλικό του παρελθόντος της.

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το Καλάθι σας ειναι άδειοΕπιστροφή